четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Mengurangkan kerosakan garam lebih daripada membantu dengan masalah jantung.

Mengurangkan kerosakan garam lebih daripada membantu dengan masalah jantung.


Mengurangkan garam boleh memudaratkan anda lebih daripada membantu, kerana ia meningkatkan jumlah bahan kimia yang berbahaya kepada jantung, para saintis telah memberi amaran.
Penyelidik di Universiti Copenhagen melaporkan bahawa pengurangan garam meningkatkan kemungkinan kematian dalam beberapa pesakit yang mengidap masalah jantung. Analisis 67 kajian sebelumnya yang melibatkan lebih 40,000 orang menunjukkan bahawa mengurangkan pendedahan kepada garam, kolesterol meningkat sebanyak 2.5% dan 7% jenis lemak yang boleh menyebabkan pembekuan dalam darah.
Mengurangkan garam juga menyebabkan buah pinggang untuk menyingkirkan protein yang lebih dikenali sebagai renin, dan aldosterone oleh hormon yang dikaitkan dengan tekanan darah tinggi. "Peningkatan kolesterol membawa kepada peningkatan risiko kematian akibat sakit jantung," kata pemimpin kajian Dr Niels Graudal.
Menurut beliau, sebaliknya mengurangkan tahap pengambilan garam, rakyat perlu memberi fokus kepada tidak berhenti, alkohol dan mengurangkan berat badan. Kajian ini menyokong kajian oleh saintis dari University of Exeter, diterbitkan pada bulan Julai, demikian menurut yang tiada bukti kukuh yang mengurangkan tahap pengambilan garam mengurangkan risiko penyakit jantung atau kematian awal.
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс. За контакти: yphalachev@gmail.com