1. Yang memiliki paling banyak serat: daun selada, tomat atau timun?
Jawapan yang benar adalah tomato. perbandingan menunjukkan bahawa pada satu cawan salad mempunyai kurang dari g serat, timun dalam mangkuk - tentang gram, dalam mangkuk tomato - hampir 2 gram. Sama, bagaimanapun, telah banyak kubis, brokoli sehingga mangkuk mengandungi 2 kali lagi.
2. Yang mengandungi lebih banyak lemak tepu - ayam dengan kulit atau steak?
Dalam steak. Walaupun jumlah yang sama dari daging lembu dan ayam dengan kulit jumlah lemak tepu hampir identik. Tetapi bagi mereka yang ingin mengurangkan pengambilan lemak tepu daging, ayam (tanpa kulit!) Apakah pilihan yang sangat baik.
3. Kopi mengandungi lebih banyak kafein dari teh? Atau sebaliknya?
Mempunyai lebih banyak kafein dalam kopi, tapi ... sangat sedikit lagi. Dalam 200 ml kopi Turki mengandung sekitar 135 mg kafein, disebut. kopi segera - sekitar 90 dalam secangkir teh hitam - sekitar 85 mg. Jika anda suka kopi tapi ingin mengelakkan kafein dalam kopi tanpa kafein, hanya sekitar 5 mg.
4. Jus atau air?
Bergantung. Jika anda mempunyai masalah dengan berat badan anda dan bahkan ingin meng-upload beberapa, jus adalah pilihan yang baik. Dalam jus mempunyai banyak fruktosa, yang hanya sebagai kalori seperti gula. Jadi - jika anda menjejaki tokoh anda, air minum.
5. Lemaknya makanan dan kalori rendah?
Tidak terdengar terlalu bagus untuk menjadi kenyataan? Konsep ini dilancarkan dalam 70 tahun abad terakhir ketika makanan berminyak untuk pertama kalinya mulai ditakrifkan sebagai "miskin." Secara berperingkat pasaran tampak sangat makanan yang mengandungi sedikit lemak, tetapi tidak ada hubungannya dengan kandungan mereka kalori. Malangnya, ramai orang telah memiliki kebiasaan makan lebih dari apa yang disebut. rendah lemak makanan (yang lebih sukar dan memuaskan selera anda). Namun, ini merupakan kebiasaan buruk daripada makan dalam jumlah normal "normal" versi makanan tersebut.
6. Coklat atau putih telur lebih berkhasiat?
Putih atau coklat - ini berkaitan hanya untuk warna ayam, tidak dengan high gizi telur, atau bagaimana segar mereka.
7. Buah yang layak untuk disebut super-buah - epal, tembikai atau stroberi?
Tanpa sengketa - strawberry menang. Mereka mengandungi lebih banyak serat, vitamin C sekitar 60% lebih dari jeruk, banyak vitamin A dan kalium.
8. Doktor mengesyorkan satu multivitamin setiap hari?
Memang benar - kebanyakan doktor. Tapi ada satu yang benar-benar penting "tapi" - jika anda makan penuh, itu bererti bahawa anda memberikan dia vitamin yang diperlukan dan elemen dari makanan. Dan tidak perlu untuk sumber tambahan.
9. Haruskah saya mengelakkan telur jika anda mempunyai kolesterol tinggi?
No Ini adalah konsep yang tidak ada yang bisa menjelaskan mengapa itu menjadi begitu popular. Telur tidak hanya sihat dan lazat. Mereka juga sangat kaya akan vitamin, mineral, protein dan lemak sihat. Memang - telur rata-rata mengandung sekitar 200 mg kolesterol, tetapi kebanyakan kajian terkini menunjukkan bahawa meningkatkan kolesterol jika dikonsumsi sangat banyak lemak tepu. Dan dalam telur mereka sangat kecil.
10. Jika anda ingin menurunkan berat badan, anda perlu melupakan kacang?
Tidak ada yang benar. Kacang mengandungi banyak serat, lemak tak tepu dan protein. Kerana mereka benar-benar kaya lemak dan kalori, menonton di kuantiti, tetapi tidak mematikan menu. Mereka lazat, makanan, menambah rasa untuk hidangan yang lain yang seharusnya dapat cukup hambar. Walnut sangat kaya omega-3 asid lemak tak tepu, almond, vitamin E.
11. Aspartame merupakan bahaya kesihatan?
Tidak begitu. Dia benar-benar cute - pada masa yang lebih daripada gula, tetapi dibuat dari asam amino menurut penelitian ketika dikonsumsi dalam dosis yang dianjurkan tidak berbahaya bagi kesihatan. Beberapa orang seperti sucralose, yang dihasilkan daripada gula, iaitu adalah "lebih alami" pemanis alternatif.
12. Minum air sejuk memudahkan penurunan berat badan?
Mungkin beberapa akan kecewa, tapi tidak ada yang benar. Ini hanyalah salah satu mitos menjadi popular, yang bahkan tidak layak mencari penjelasan. Sains telah lama mampu mengukur apa yang disebut. termogenetika makanan - iaitu kemampuan mereka untuk "membakar" lemak. Dan air tidak dibezakan oleh apa pun dalam hal ini. Berat badan hasil dari terlalu banyak makan makanan (kalori). Air, panas atau sejuk, ini berguna tetapi tidak akan membantu anda menurunkan berat badan.
13. Untuk massa otot harus makan lebih banyak protein?
Tidak ada yang benar di dalamnya. Otot memerlukan kalori yang mencukupi dan beban untuk tumbuh. Jika anda mengambil protein lebih dari yang diperlukan, mereka akan disimpan di dalam tubuh sebagai lemak. Semua kelebihan kalori, apakah berasal dari lemak, protein atau karbohidrat olahan terkumpul sebagai lemak. Untuk membuat otot kuat, diperlukan lebih banyak gerakan, iaitu beban. Anda hanya perlu untuk secara berperingkat meningkatkan jumlah latihan - setelah batas tertentu yang diperlukan di bawah pengawasan jurulatih.
14. Adakah susu menyebabkan diare?
Alergi boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk diare, demam, gatal, kemerahan. reaksi alergi berat bahkan boleh menyebabkan keadaan yang mengancam jiwa seperti kejutan anafilaksis. Ketika asupan produk susu meningkatkan tubuh menghasilkan enzim laktase, yang diperlukan untuk mencerna laktosa (gula susu). Jika kerana alasan tertentu tubuh tidak dapat menghasilkan laktase yang cukup, menyebabkan kembung, kram dan diare. Ini bukan alasan untuk berhenti minum susu dan makanan yang berasal, tetapi anda perlu memilih lebih hati-hati - yang sudah menghasilkan orang-orang dengan ditambah laktase di dalamnya.
15. Apakah kuku kita lebih keras, jika anda makan gelatin lebih banyak?
Kedengarannya terlalu mudah, hal itu mungkin benar. Walaupun rambut dan kuku terbuat dari protein, tidak boleh membuat mereka lebih sehat dan indah dengan makanan. Semua tubuh kita terdiri dari protein, kolagen dan bahan khidmat yang lain. Ketika kita makan protein, maka membusuk untuk unsur asid amino, dan mereka diangkut ke bahagian-bahagian tubuh yang memerlukannya. Dan jika anda mengambil terlalu banyak protein, akan terkumpul sebagai lemak, tentu saja. Namun, jika seseorang menderita kekurangan gizi, tentu saja, seluruh tubuhnya, termasuk rambut, kuku, kulit akan menderita akibat negatif.