събота, 3 септември 2011 г.

Roti merupakan sumber bahaya garam yang berbahaya.



Kebanyakan pakar percaya bahawa satu hari tidak boleh menggunakan lebih daripada 6 gram garam.
Analisis roti, garam menunjukkan bahawa setiap roti keempat (kira-kira 28% daripada semua sampel) roti mengandungi terlalu banyak garam. Ternyata hanya satu keping roti mengandungi jumlah yang sama garam sebagai satu pakej keseluruhan cip, kata Mail harian.
Tambahan pula, tahap tertinggi garam roti lebih mahal yang dijual di roti khas dan kedai-kedai pastri. Walaupun pengeluar besar harus menunjukkan pada pakej peratusan garam dalam resipi, pengguna masih tidak menyedari petunjuk kesihatan garam.
Kesan buruk garam pada tubuh manusia adalah bercakap lama dan terpaksa mengakui bahawa takrif "kematian putih" dilampirkan kepada natrium klorida dalam banyak kes wajar demikian.
Sementara itu, diet ramai orang berada di atas standard garam. Sebagai contoh, pihak British mengambil garam 43% lebih daripada biasa (8.6 g bukannya 6 gram).
Untuk Bulgaria, indikator ini adalah pada kali lebih tinggi.
Garam juga merupakan komponen semula jadi dan benar-benar perlu darah manusia dan bendalir tisu. Jika Zaman Pertengahan, produk itu kurang tersedia untuk penyampaian di Eropah telah membawa walaupun peperangan, hari ini penggunaan garam adalah lebih daripada biasa dan telah lama melebihi had yang boleh diterima.
Menurut doktor, ia meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, strok, dan kemungkinan kematian awal.
Pakar mendesak perubahan tradisi yang berbahaya yang ditubuhkan bagi penggunaan garam pada bungkusan dan memaparkan jumlah sebenar garam dan dos berbahaya. Pakar menegaskan bahawa pengurangan jumlah pengambilan harian garam.
Makanan yang kaya dengan roti putih dan pasta, boleh berganda risiko penyakit jantung, kata British edisi, "Daily Telegraph".
Kardiologi amat menggalakkan pesakit dengan tekanan darah tinggi untuk mengecualikan daripada menu semua masin, mengikut tahap tekanan darah bergantung kepada kandungan natrium klorida dalam badan.
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс. За контакти: yphalachev@gmail.com