joi, 24 februarie 2011

Eritrosit - INDIKATOR. Eritrosit - sel darah merah (RBC).

Jumlah mereka bergantung pada jenis kelamin, usia, ketinggian makanan, dan lain-lain. Mengurangkan jumlah eritrosit merupakan penunjuk ciri-ciri negara anemia. Meningkatkan jumlah sel darah merah adalah ciri-ciri pada bayi yang baru lahir dan pada ketinggian yang lebih tinggi. Abnormal peningkatan jumlah sel darah merah adalah syarat utama dalam penyakit eritremiya dan penyakit paru-paru sekunder kronik, cacat jantung bawaan, kehilangan kuantiti Besar cecair dan lain-lain.

Hemoglobin (Hb).
Konsentrasi Hb ditentukan oleh jenis kelamin, ketinggian usia, dan lain-lain. Diukur dalam gr / l sesuai dengan sistem antarabangsa universal unit. nilai biasa untuk lelaki adalah 136-180 g / l, sedangkan untuk wanita 120-160 g / l. Dalam anemia konsentrasi Hb dalam darah diturunkan. Dalam kepekatan eritremiya penyakit Hb dalam darah meningkat secara selari dengan jumlah RBC. Sebagai negara kedua konsentrasi Hb boleh dipertingkatkan dengan hati "paru-paru" kerana penyakit paru-paru kronik, cacat jantung bawaan dan dekompensasi jantung yang lain.

Hematokrit (HCT).
Memberikan maklumat tentang kelantangan jumlah sel darah dalam darah total. Dalam PCV tahap untuk laki-laki adalah 0,36-0,5 l / l, sedangkan untuk wanita - 0,32-0,47 l / l. Mengurangkan pada anemia. Peningkatan yang berlaku di negara dengan peningkatan eritrosit.

Mean korpuskular kelantangan (MCV).
Penurunan jenis tertentu anemia seperti anemia kekurangan zat besi. Peningkatan lain sebagai anemia pernitsiozna.

Rata-rata kandungan Hb eritrosit (KIA).
Memberikan maklumat tentang kandungan hemoglobin dalam eritrosit. Penunjuk penting untuk mengadar keadaan anemia.

Rata-rata konsentrasi Hb dalam eritrosit (MCHC).

Hal ini penting untuk keadaan anemia.

Diviatsiya - hamburan eritrosit bergantung pada kelantangan mereka (RDW).

Peningkatan anemia, di mana ada anizotsitoza (adanya eritrosit dengan saiz yang berbeza di luar batas fisiologi).

Laju sedimentasi eritrosit (ESR).
Penting untuk ESR adalah usia, jenis kelamin dan banyak lagi. Fisiologi agak cepat ESR diamati pada wanita hamil dari bulan ketiga kehamilan sampai dengan minggu, kedua-dua ketiga selepas lahir. Sampel adalah khusus. Bukankah item kecemasan.
ESR norma bagi seorang lelaki untuk 50 tahun adalah 18 mm / jam, lebih dari 50-22 mm / jam, bagi seorang wanita 50 tahun - 25 mm / jam, lebih dari 50-30 mm / h.
Meningkatkan sejumlah penyakit, paling sering 2-3 hari selepas onset manifestasi klinikal dan normal 1-2 minggu selepas mereka telah memutuskan. Dipercepat ESR diamati pada penyakit inflamasi, radang supuratif, TBC, tumor, kolagen dan lain-lain.

Reticulocytes

Berikan maklumat tentang kemampuan regeratornata dari sumsum tulang. Kenaikan mereka (krisis retikulosit) merupakan tanda prognosis yang baik selama perubatan yang mencukupi untuk jenis anemia.

Morfologi eritrosit (manual).

Mencirikan negara dari sel-sel darah merah. Laman bumi sebagai saiz, bentuk, warna, kehadiran inklusi ditemui dalam keadaan pelbagai anemia.
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс. За контакти: yphalachev@gmail.com