неделя, 16 януари 2011 г.

Makmal analisis. Urea.

Urea

Urea adalah produk akhir sangat penting untuk pertukaran protein dalam tubuh. Sintesis urea terjadi hanya dalam hati CO2 (karbon dioksida) dan NH3 (ammonia). Tidak seperti ammonia, urea tidak beracun. Larut baik dalam air, melalui semua membran yang permeabel terhadap air, sehingga merata dalam jaringan tubuh.
Sebahagian besar urea yang terbentuk dikumuhkan melalui buah pinggang, jumlah kecil dikumuhkan melalui saluran pencernaan dan kulit.

Biasanya tubuh urea dengan nilai antara 7 dan 25 mg dalam 100 ml darah. Dalam banyak kes, urea boleh dipertingkatkan di atas atau berkurang di bawah kisaran normal dan mengujinya dapat memberikan maklumat berharga tentang keadaan tubuh.

Konsentrasi urea naik di atas batas normal pada:

- Makan kebanyakan makanan kaya protein, meningkatkan Res protein warga negara sebagai akibat jangkitan, keadaan suhu, trauma berat, tumor, dll;

- Dehidrasi badan - berpeluh, muntah, diare, dll;

- Penyakit buah pinggang dan jangkitan saluran kencing - gagal ginjal akut dan kronik, obstruksi saluran kencing batu, tumor dan lain-lain.

Konsentrasi urea diturunkan di bawah kisaran normal pada:

- Rendah protein makanan;

- Parah penyakit hati dengan gangguan dalam sintesis urea;

- Selama kehamilan normal berlaku.

Konsentrasi urea mungkin lebih tinggi atau lebih rendah di banyak kes lain kecuali yang dinyatakan di atas.
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс. За контакти: yphalachev@gmail.com